Scroll to top

Volvo Cars i Luminar na izložbi Automobility LA 2018


Kresimir - 11. lipnja 2019. - 0 comments

Volvo Cars i Luminar, vodeći start-up u razvoju jezgreno-senzorske tehnologije za autonomna vozila, prikazuju dosad najnapredniji LiDAR senzor i sposobnosti percepcije na ovogodišnjoj izložbi Automobility LA u Los Angelesu.

Kontinuirani razvoj LiDAR tehnologije, koja koristi pulsirane laserske signale za otkrivanje predmeta, ključan je element u stvaranju sigurnih autonomnih automobila. Ona autonomnim automobilima omogućuje sigurno navigiranje u složenim prometnim okruženjima i pri višim brzinama pružajući tim automobilima pouzdane sposobnosti percepcije dugog dometa.

Tehnologija kao što je LiDAR Volvo Carsu može pomoći pri ostvarivanju vizije autonomnih putovanja, kao što je ranije ove godine prikazano konceptom Volvo 360c. Razvoj napredne LiDAR tehnologije i sposobnosti percepcije jedan je od mnogih načina na koji Volvo Cars i njihovi partneri rade na sigurnom uvođenju potpuno autonomnih automobila.

Nove sposobnosti percepcije koje Luminar razvija u suradnji s Volvo Carsom sustavu omogućuje prepoznavanje ljudskih poza, uključujući pojedinačne udove, poput ruku i nogu, a to je razina detalja koja prethodno nije bila moguća s ovom vrstom senzora. Nova tehnologija također je u stanju prepoznati predmete u dometu do 250 metara, što je puno dalje od bilo koje trenutačno dostupne LiDAR tehnologije.

“Autonomna tehnologija podići će sigurnost vožnje na novu razinu, izvan ljudskih ograničenja. Ovo obećanje za poboljšanje sigurnosti razlog je zašto Volvo Cars želi biti vodeći u autonomnom pogonu. Naposljetku, tehnologija će također stvoriti nove prednosti za naše kupce i društvo u cjelini”, rekao je Henrik Green, viši potpredsjednik za istraživanje i razvoj tvrtke Volvo Cars. “Luminar dijeli našu ambiciju u ostvarivanju tih prednosti, a ta nova tehnologija percepcije važan je sljedeći korak u tom procesu”.

“Tim za istraživanje i razvoj Volvo Carsa kreće se dojmljivim tempom kako bi riješio neke od najnaprednijih problema u razviju autonomne vožnje”, rekao je Austin Russell, osnivač i CEO tvrtke Luminar. “Kako smo se povećavali, ostali su u prvom planu razvoja autonomnog sustava za uklanjanje vozača iz “jednadžbe” – što u konačnici omogućava implementaciju u stvarnim vozilima potrošača”.

Ranije ove godine Volvo Cars je kupio udio u Luminaru putem Volvo Cars Tech fonda, investicijskog fonda koji cilja na velike potencijalne tehnološke start-upove. Ta investicija, prva Tech fonda, produbila je postojeću suradnju Volva s Luminarom, koja je bila usredotočena na razvoj i testiranje njihove tehnologije senzora na Volvo automobilima. Volvo Cars prvi je među Luminarovim partnerima koji je u potpunosti iskoristio njihovu proširenu platformu za razvija percepcije.

Volvo Cars je predstavio koncept 360c, holistički pogled na budućnost putovanja koja je autonomna, električna, povezana i sigurna, u rujnu ove godine. On zamišlja četiri potencijalne uporabe autonomnih vozećih vozila – prostor za spavanje, mobilni ured, dnevni boravak i prostor za zabavu – koji zajedno iznova zamišljaju načine na koji ljudi putuju. Koncept 360c također predstavlja prijedlog globalnog standarda u tome kako autonomna vozila mogu sigurno komunicirati sa svim ostalim korisnicima ceste.

Posebna konzola virtualne stvarnosti, koja demonstrira viziju autonomnog putovanja koncepta 360c i Volvo Carsa, bit će prikazana na ovogodišnjoj izložbi Automobility LA.

Volvo Car Group 2017.

Tijekom financijske godine 2017. Volvo Grupa zabilježila je profit od 14,061 milijuna švedskih kruna (11,014 milijuna švedskih kruna 2016.). Prihod tijekom perioda iznosio je 210,912 milijuna švedskih kruna (180,902 milijuna švedskih kruna). Tijekom 2017. godine globalna prodaja dosegla je rekordnih 571,577 automobila, porast od 7.0 posto u odnosu na 2016. godinu. Rekordna prodaja rezultat je velike transformacije Volvo financija i operacija u posljednjih nekoliko godina. Transformacija je pripremila kompaniju za iduću fazu rasta.

O Volvo Car Group

Volvo djeluje od 1927. godine. Danas je jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih marki automobila u svijetu s prodajom od 571,577 vozila u 2017. godini u preko 100 zemalja. Kompanija Volvo Cars je u vlasništvu kineskog Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) od 2010. godine. Tvorila je dio švedske Volvo Group do 1999. kada je kompaniju kupio američki Ford. Geely Holding kupio je Volvo Cars 2010. godine.

Tijekom 2017. godine Volvo Cars brojio je u prosjeku 38,000 (30,400) stalno zaposlenih. Sjedište Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketinške i administracijske funkcije se uglavnom nalaze u Gothenburgu, Švedska. Sjedište kineskog Volvo Cars nalazi se u Šangaju. Glavni proizvodni pogoni nalaze se u Gothenburgu (Švedska), Ghentu (Belgija), Chengdu i Daqing (Kina), dok se motori proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina), a dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).